Prikkelverwerking
Sensorische informatieverwerking heeft te maken met het vermogen om informatie uit ons lichaam en de omgeving via de zintuigen op te nemen, te verwerken en daarop een gepaste reactie te geven. Kom gerust langs voor een beoordeling of wij uw kind hiermee kunnen helpen.
SI therapie
Sensorische informatieverwerking: wat is het precies, veelvoorkomende problemen worden besproken en wat kunt u van ons verwachten?
Sensorische informatieverwerking, wat is dat eigenlijk?
Sensorische informatieverwerking heeft te maken met de verwerking van de informatie die we binnen krijgen via onze zintuigen. De zintuigen helpen ons om dingen waar te nemen en de omgeving beter te verkennen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld de oren om te horen, de tong om te proeven, de neus om te ruiken, de huid om te voelen en de ogen om te zien. De verwerking van deze prikkels gebeurt de hele dag door. Het is een normaal proces waar we ons meestal niet bewust van zijn. Onze zintuigen geven deze informatie door aan de hersenen, daar wordt alle informatie verwerkt tot een compleet geheel.
Wanneer er bijvoorbeeld een ambulance voorbij komt met hoge snelheid: hoor je eerst de sirene met je oren, daarna zie je de ziekenauto met je ogen, vervolgens voelt je huid de wind die de auto veroorzaakt en tot slot moet je lichaam je houding corrigeren als de ambulance je uit balans brengt.
Veel voorkomende klachten bij kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen problemen:
Problemen op het gebied van de tast
- Moeite hebben met aanrakingen zoals: de haren wassen, de tanden poetsen, het gezicht schoonmaken, de nagels knippen of een aai over de bol krijgen. Ze reageren er overgevoelig op, soms door aan te geven dat het pijn doet!
- Niet merken dat ze aangeraakt worden, ze registreren de prikkel juist niet. Ze laten bijvoorbeeld kwijl lopen, voelen niet dat de handen vies zijn, laten kleding verdraaid zitten enzovoort.
Problemen op het gebied van het evenwichtsgevoel
- Angstig zijn voor bewegingen die passend zijn voor de leeftijd. Zoals niet durven klimmen, schommelen of op de kop gaan bij bijvoorbeeld koppeltje duikelen. Het kind reageert heftig op evenwichtssituaties. Sommige kinderen worden hierdoor snel misselijk.
- Juist onvoldoende reageren op een evenwichtsverstoring. Hierdoor vallen ze snel, zien geen gevaar, klimmen te hoog en wiebelen constant op hun stoel. Ze zoeken deze bewegingen juist op om “bij de les” te blijven.
Problemen op het gebied van het gehoor
- Elk geluidje horen en daardoor veel afgeleid zijn.
- Geluiden aan zich voorbij laten gaan. Waardoor mensen vaak een vraag moeten herhalen.
Wat kunt u van de therapie verwachten?
Bij het vermoeden van een probleem in de sensorische informatieverwerking, zal u gevraagd worden om de Sensory Profile-NL in te vullen. Dit is een uitgebreide vragenlijst voor ouders, die meet hoe goed kinderen sensorische informatie kunnen verwerken in alledaagse situaties. Nadat alle vragen ingevuld zijn, kunnen de scores berekend worden. De vragenlijst geeft vervolgens een duidelijke score per zintuigsysteem. Zo wordt uw kind vergeleken met andere kinderen en kan gezien worden of uw kind duidelijk anders reageert. De therapeut kan zo goed vaststellen waar de problemen bij uw kind zitten.
Op basis van de uitslag gaan we verder adviseren, behandelen of nader onderzoek doen.