Down In Therapie Haaglanden (DITH) is een multidisciplinair team in Gezondheidscentrum Nieuw Rijswijk. Dit team is speciaal gestart voor kinderen met het Syndroom van Down. Op deze manier kunnen wij goed samenwerken, om deze kinderen van de beste zorg te voorzien.

Het team bestaat uit:

  • kinderfysiotherapeuten
  • podotherapeuten
  • logopedisten
  • een diëtist
  • een ergotherapeut

.

Aanmelden voor kinderfysiotherapie bij een kindje met het Syndroom van Down, kan gewoon door je in te schrijven via deze website.

Verschillen in de ontwikkeling bij kinderen met het syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down zijn vaak iets later in het behalen van de motorische mijlpalen. Tevens is de spreiding van de leeftijd waarop ze deze mijlpalen behalen ook groter. Dit zullen we even toelichten aan de hand van een voorbeeld. Een kind met het syndroom van Down loopt gemiddeld zelfstandig op een leeftijd van 23 maanden, met een spreiding van 13-48 maanden. Normaal is de gemiddelde leeftijd van alleen lopen 12 maanden, met een spreiding in maanden van 9 tot 17. In het eerste voorbeeld was de spreiding 35 maanden en in het tweede voorbeeld slechts 8 maanden.

Daarnaast bereiken kinderen met het syndroom van Down de motorische volgorde soms in een andere volgorde. Tot slot laten ze soms geheel andere houdings- en bewegingspatronen zien. Zo hebben sommige kinderen met het syndroom van Down een andere manier om tot zit te komen (zie de afbeelding hiernaast)

Jongere kinderen met het syndroom van Down

De kinderfysiotherapeut is in staat om de motoriek van uw kind te beoordelen en middels oefeningen te verbeteren.

Er is een speciale test voor jonge kinderen met het syndroom van Down om de grove motoriek in kaart te brengen. De Basismotorische Vaardigheden van Kinderen met Downsyndroom (BVK) is te gebruiken voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. In totaal kan er naar 15 items gekeken worden. Ieder item is onderverdeeld in kleine stapjes. Hiermee kan specifiek worden gekeken bij welk stapje uw kind nu zit en wat de volgende stap zal zijn. De therapeut kan u oefeningen laten zien die u samen met uw kind kunt doen, om die volgende stap daadwerkelijk te behalen.

Over het algemeen behandelen we de jongere kinderen met het syndroom van Down aan huis, hiervoor is wel een verwijzing nodig.

 

 

Oudere kinderen met het syndroom van Down

Wij behandelen ook oudere kinderen met het Syndroom van Down. Dit kan zijn ter verbetering van de fijne en/of grove motoriek. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan problemen met zelfstandig aan- en uitkleden, moeite met hinkelen enz.

Verder houden wij in de gaten of er sprake is van orthopedische problemen. De meest voorkomende orthopedische afwijkingen bij kinderen met het Syndroom van Down zijn vooral gelokaliseerd in de voeten en knieën. Daarnaast, minder frequent, in heupen en wervelkolom, maar deze kunnen ernstigere problemen geven. De meeste afwijkingen worden pas een zichtbaar probleem wanneer de kinderen gaan lopen. Dit is bij kinderen met het Syndroom van Down gemiddeld vanaf 2 ‐3 jaar.